Espera, espera…
Que és això de ‘buyer persona‘?
Buyer Persona és la representació fictícia del teu client ideal. Està basada en dades reals sobre el comportament i les característiques demogràfiques dels teus clients, així com en una recreació de les seves històries personals, motivacions, objectius, reptes i preocupacions.
D’acord, ara ja ho sabem tots.
Quan tenim la primera toma de contacte amb les nostres clientes, un dels principals elements que sol·licitem és el buyer persona. Sorprenentment, a dia d’avui, no ens hem trobat ningú que el tingui definit.
Però… per què és important per al meu projecte?
A l’hora d’estudiar el mercat, tenir una figura definida com a buyer persona t’ajudarà a definir elements com les estratègies de màrqueting o la creació de productes.
Al cap i a la fi, et facilitarà:
- Orientar el desenvolupament de productes/serveis.
- Definir el contingut a crear.
- Comunicar-te amb la teva comunitat.
- Captar i retenir clients.
El resultat final de definir un client objectiu, és captar l’atenció de visitants de qualitat, atreure clients potencials rellevants i facilitar el procés de conversió i retenció.
En què es diferencia el buyer persona i el públic objectiu o target?
És comú que hi hagi una mica de confusió entre aquests conceptes, per això ho portem a la pràctica:
Públic objectiu: Dones, de 27 a 35 anys amb estudis superiors, amb ingressos mitjanes mensuals de 1500€ i que els agrada viatjar.
Buyer persona: La Laia té 31 anys, és informàtica i autònoma. És soltera i acostuma a viatjar sola. Té molta presència en xarxes socials i li agraden els videojocs. Tant és així, que en un futur vol desenvolupar el seu propi videojoc.
Per tant, el públic objectiu és, en general, una part abraçadora de la societat a la qual vens els teus productes o serveis. La buyer persona, com dit en l’ítem anterior, és la representació del teu client ideal, de manera més humanitzada i personalitzada.
I com creo la meva propia buyer persona?
Agafa paper i bolígraf i segueix els següents elements:
- Caràcters personals: nom, edat, sexe, estat civil, aficions, motivacions, objectius, on i amb qui viu…
- Ítems professionals: professió, estudis, responsabilitats…
- Conducta online: quines xarxes socials utilitza, on busca la informació, quantes hores al dia consumeix internet, apps que utilitza amb més freqüencia…
- Rel.lació amb la teva marca: com et va conèixer i perquè t’elegeix a tu.